Waarom je jouw doelgroep niet bereikt

Heb je wel eens bijgehouden hoe vaak je reclame-uitingen tegenkomt? We dagen je uit om dat een dag lang te tellen, en we voorspellen dat je na een half uur gefrustreerd zult stoppen. Het houdt namelijk niet op!
Elke dag wordt een mens honderden tot duizenden keren blootgesteld aan advertenties, zowel offline als online, via verschillende kanalen zoals televisie, radio, tijdschriften, billboards, sociale media, e-mails en websites.

 

Dat is veel informatie om te verwerken. En dan hebben we het niet eens over de overige prikkels je voor je kiezen krijgt. Verschillende studies hebben geschat dat mensen in een stedelijke omgeving mogelijk wel duizenden tot tienduizenden prikkels per dag verwerken, zowel visueel, auditief en andere sensorische prikkels. Dit kan variëren van het zien van verkeersborden, reclameborden en mensen op straat tot het horen van verkeer, muziek en gesprekken.

 

Omdat ons brein een beperkte verwerkingscapaciteit heeft, kan het niet alle informatie die het ontvangt evenveel aandacht geven. Wanneer we worden blootgesteld aan een overdosis aan prikkels, zoals bijvoorbeeld een grote hoeveelheid advertenties, kan ons brein overweldigd raken en moeite hebben om de informatie te verwerken. Dit kan leiden tot vermoeidheid, stress of frustratie. Hierdoor is het vaak zo dat we (onbewust) onze aandacht richten op de informatie die voor ons het meest relevant of interessant lijkt, terwijl we andere informatie negeren of vergeten.

 

Je zult begrijpen: dit is een nachtmerrie voor marketeers, die de diensten of producten van hun bedrijf onder de aandacht moeten brengen. Hebben ze zó hun best gedaan op die advertentiecampagnes, worden ze door het publiek genegeerd!
Voor veel bedrijven is dan de instinctieve reactie om maar MEER van hun boodschappen via advertenties de wereld in te slingeren. Probeer die grote massa te bereiken. Maar ja, grote kans dat die je campagne ook zullen negeren. Want laten we eerlijk zijn: als je adverteert stoor je mensen in waar ze op dat moment mee bezig zijn.

 

Kan het ook anders?
Met marketing gericht op de ‘massa’ zul je veel mensen storen. Zij zullen je boodschap mogelijk wel zien, maar snel weer vergeten. Zonde om daar veel tijd, geld en energie in te steken. Ga in plaats daarvan op zoek naar je ‘minimal viable audience’, oftewel de ‘kleinst mogelijke levensvatbare doelgroep’.

 

Minimal Viable Audience is een concept dat enkele jaren geleden werd geïntroduceerd door marketing grootheid Seth Godin. Het draait om de idee dat marketeers zich beter kunnen richten op een specifieke, kleinere doelgroep die écht geïnteresseerd is in wat ze te bieden hebben, in plaats van te proberen om iedereen te bereiken.
In plaats van zich te richten op de ‘massa’, focust een marketeer bij de ‘minimal viable audience’ op de groep mensen die zich het meest aangesproken zullen voelen door de boodschap of het aanbod. Dit heeft verschillende voordelen: het bespaart tijd en geld, het zorgt ervoor dat de marketingboodschap meer betekenisvol is voor de doelgroep en het maakt het gemakkelijker om te meten of de campagne succesvol is of niet.

 

Hoe vind je die doelgroep?
Bij het creëren van een ‘minimal viable audience’ is het belangrijk om een specifieke niche te identificeren en te begrijpen. Dit kan worden gedaan door onderzoek te doen naar wat de doelgroep beweegt, waar ze behoefte aan hebben en wat hen interesseert. Vervolgens kunnen marketeers hun boodschap aanpassen aan de behoeften en interesses van deze groep, en hen gericht benaderen via kanalen die het meest effectief zijn om hun aandacht te trekken. Door zich te richten op deze specifieke groep, kunnen marketeers een betekenisvolle band opbouwen met hun doelgroep en hun marketinginspanningen effectiever maken.

 

Het is wel belangrijk om hierbij in het oog te houden dat deze vorm van marketing niet in eerste instantie draait om korte termijn resultaat. Als je gedreven wordt door pure winst en niet in een waardevolle, échte connectie met je klanten dan is deze methode niet voor jou. Seth Godin verwoordde het als volgt: “Marketing is the generous act of helping others become who they seek to become”.

 

Hij benadrukt dat marketing niet gaat over het manipuleren van mensen om iets te kopen, maar juist over het bieden van waarde en hulp bij het bereiken van hun doelen en wensen. Door te focussen op het helpen van mensen om de persoon te worden die ze willen zijn, creëren marketeers een betekenisvolle verbinding met hun doelgroep en bouwen ze vertrouwen en loyaliteit op.

 

Kortom: Moderne marketing gaat niet over het verkopen van producten, maar over het helpen van mensen en het oplossen van hun problemen. Het is belangrijk om te begrijpen wie je doelgroep is, wat hun behoeften zijn en hoe je kunt bijdragen aan hun leven. In plaats van traditionele marketingmethoden te gebruiken, raden we je aan om je te richten op het creëren van waarde voor je doelgroep en om relaties op te bouwen met je klanten.